top of page
1000_F_169740260_Pb1Zcaw96GmKjvUPg4Am4V2QgKUcpEM5.jpeg

Inspiráció

2022. november 28. 

6+1 feladat kertben, mielőtt megjön a kemény tél

A természet hamarosan megdermed, és ez hoz néhány feladatot is magával. Rutinosak már felkészültek, de nem árt végigfutni a listát, mielőtt behúzódunk a sötét téli napokra.

teliterko.png

A jó kert megfelelően lavíroz a funkció és az esztétika között. Ahol kell, ott stabil és megbízható a felület, ilyen például a lépőkő, a hidegburkolat vagy a térkő. Ahol azonban erre nincs szükség, a természeté a terep: ezer és egy különböző megoldás létezik, amellyel szebbé teheti kertjét. Tél elején leginkább ezek megóvása a feladatunk, alábbi listánk ebben segít önnek.

 

Növények betakarása

A fagyot rosszul tűrő cserepeseket még az első hideg napok előtt helyezzük biztonságba. A többi virág tövét fedjük be mulccsal, hogy megvédje a gyökeret, így tavasszal nem kell költeni a költséges növények pótlására. 

 

Ültessünk!

A tavaszi virágos kerthez már ősszel el kell készülni! Ültessen nárciszt, tulipánt, a hagymákat most kell beszerezni. Mindezt még a fagy előtt szükséges elvégezni, mert a hagymának szüksége van a fagyhatásra. 

 

Évelők kezelése

Az évelő növényeket a levelek lehullása után lehet átültetni, vagy tövüket szükség szerint több darabra választani, majd szétültetni. Szintén ilyenkor érdemes újraültetni, mert így tavaszra már jobban meg tud kapaszkodni, gyökeret engedni, így tavasszal már új hajtással hálálja meg a törődést.

 

Trágyázzuk a gyepet!

Az idei utolsó trágyázás már a következő szezonra készíti fel a gyepet. A gazdaboltokban számos trágya közül választhatunk, ezek megfelelően adagolva sokat hozzátehetnek a kert tavaszi szépségéhez.

 

Talajjavítás

Ha az elmúlt hónapokban szorgosan gyűjtöttük a komposztnak valót, akkor itt az idő felhasználni. Szükség esetén vásárolhatunk is komposztot, a talaj pedig meg fogja hálálni a következő évben!

 

Nagytakarítás

Le kell selejtezni az elszáradt, vagy beteg növényeket, hogy ne csúfítsák az amúgy is lecsupaszodott kertet. Az ágyások földjét is meg kell tisztítani, így elejét vehetjük a tavaszi gazosodásnak.

 

Kerti berendezések karbantartása

A tömlőket víztelenítsük, szórófejeket, kültéri elektromos berendezéseket tegyük el védett helyre. Ha a kerti csap ki van téve a hidegnek, zárjuk el, vagy jobb híján takarjuk be, mert a fagy komoly károkat tud okozni.

 

A kert még télen is lehet szép, de annyi biztos, hogy nem a legaktívabb időszak. Ahogy önnek is, úgy a természetnek is szüksége van töltődésre. Ha a fentieket elvágni, kertje meg fogja hálálni a következő évben. Ha pedig tud, Ön is fordítson több időt pihenésre és töltődésre!

Ötletekért és akciókért kövessen minket Facebookon

carousel02_55774637_opt2400px_v2.jpg

Tekintse meg termékkínálatunkat

A Beton+ termékkínálatában térburkolatok, falazóelemek, szegélyek és útépítési elemek széles választéka várja.

bottom of page