top of page
1000_F_169740260_Pb1Zcaw96GmKjvUPg4Am4V2QgKUcpEM5.jpeg

Inspiráció

2022. december 02. 

Gyommentes térkő, de hogyan?

Akárhogyan óvjuk a térkövet, előbb-utóbb megjelenik a gyom, ami, ha nem is tragédia, de mindenképp rontja az esztétikai élményt.

gyommentesterko.png

A gyom szívós ellenfél, a legkisebb földdarabkában is megtapad és új életet kezd. A gyomirtást megoldhatjuk vegyszerekkel, ez azonban megterheli a környezetet, emiatt manapság egyre kevésbé használják. Egyrészt költséges, másrészt hosszú távon károsíthatja a dísznövényeket és feleslegesen terheli a talajt. Arról nem is beszélve, hogy a gyomirtó az egyik gyom eltűntetésével helyet csinál a másiknak, amely így szabadon nőhet.

 

Vegyszer vagy nem?

 

A tisztítószerek kiválasztásakor ügyelni kell a környezettudatosságra. Nem tanácsos vegyszereket, például zöldnövés-eltávolítót, vagy gyomirtót használni, mert nemcsak a térköveket károsítják, hanem a környezetet is. Tisztításhoz inkább használjon mosószódát: keverjen össze 100 gramm szódát és tíz liter forrásban lévő vizet, majd súrolókefével, vagy gumibetéttel oszlassa el a keveréket a tisztítani kívánt felületen, és hagyja hatni 5-6 órán keresztül. Ezután a felületet egyszerűen mossa le bő vízzel és hagyja megszáradni. Szükség esetén seperje le a felületet. Fontos, hogy a szóda csak beton térkőhöz alkalmas, és biztonsági okokból védőszemüveg viselése javasolt. Válasszon egy esőmentes napot – a legjobb egy hűvös napon elvégezni a tisztítást, hogy a felület ne száradjon ki, mert túl sok napsütés esetén a keverék elpárologhat.

 

További munkák

 

Nagynyomású tisztítót is használhat, de itt érdemes vigyázni, mert a túl nagy víznyomás felérdesíti a köveket felületét, ezáltal könnyebben és gyorsabban leülepedhet a szennyeződés. Emiatt a térkövek szakszerű tisztítása során alacsony víznyomást, és a kímélő és hatékony tisztításhoz forró vizet célszerű használni.

 

A térkő karbantartásához további feladatok is tartoznak, így lesz esztétikus a burkolat. Fontos például időről időre a fugázó homok pótlása, és ez a feladat a lerakás utáni időben különösen fontos. Műanyagszálú seprűvel kell bedolgozni, egészen a tömörödésig folytatva. Legalább ilyen fontos, hogy a törött és sérült köveket cseréljük, mert ami eleinte apró bosszúság, később már komoly munkát igényel. Ugyanez igaz a süllyedés megszűntetésére, amely hosszú távon tönkreteheti a burkolatot.

 

A térkő akkor szép, ha tiszta, de néhány szál gaz még nem teszi tönkre a képet. Ha azonban úgy látja, hogy a felület kezd veszíteni szépségéből, válasszon módszert és hozza rendbe néhány óra alatt!

Hasonló tippekért és akciókért kövessen minket Facebookon

carousel02_55774637_opt2400px_v2.jpg

Tekintse meg termékkínálatunkat

A Beton+ termékkínálatában térburkolatok, falazóelemek, szegélyek és útépítési elemek széles választéka várja.

bottom of page