top of page
1000_F_169740260_Pb1Zcaw96GmKjvUPg4Am4V2QgKUcpEM5.jpeg

Inspiráció

2022. május 22. 

Ki rakja le a térkövet? – 8 profi tipp a kivitelező kiválasztásához

Megvan a térkő, de ki rakja le? – merülhet fel a kérdés ezekben a szakember-hiányos időkben. A Betonplusznál összeszedtük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a kivitelező kiválasztásakor annak érdekében, hogy a végén mi magunk is maximálisan elégedettek legyünk.

AdobeStock_301433859.jpg

1. Szakmai felkészültség

Habár a térkő szakszerű lerakása nem tartozik az építőipar legbonyolultabb műveletei közé, itt is vannak olyan trükkök, amiket érdemes ismerni és bevetni. A tapasztalat minden esetben aranyat ér: a legjobb, ha kér referenciamunkákat, vagyis kész, lerakott térköveket – lehetőség szerint az elmúlt két évből –, hogy a saját szemével győződhessen meg a lerakás minőségéről. Ha a kivitelezés egy családi ház udvarán történt, megkérdezheti az ott lakókat is, mennyire voltak elégedettek a csapattal, illetve kellett-e bármit később javítani a munkájukon. Érdemes megfigyelni az olyan apró, de árulkodó részleteket, mint a burkolat elrendezése: úgy fektették le a burkolatot, hogy a lehető legkisebb legyen az esztétikátlan vágás? Úgy vágták-e le az íveket, hogy minimálisak legyenek a nagyobb hézagok? Használtak-e szegélyrögzítőket, és azok még mindig a helyükön vannak-e? A kivitelezővel való szerződéskötés előtt mindenképpen érdemes tisztázni, mennyi garanciát vállal a munkájára és érdemes rákérdezni arra is, milyen gyakoriak a garanciális reklamációk.

 

2. Alvállalkozók alkalmazása

Ahogyan a zenekar hangzása végső soron mindig a karmester felelőssége, úgy az udvarunk kinézetéért is az a kivitelező kell feleljen, akivel megállapodtunk. Ő ugyanakkor egyes feladatok elvégzéséhez – például a világítás kialakításához, vagy az öntözőrendszer térkő alatti elvezetéséhez – alkalmazhat alvállalkozót, de mindenképpen határozzák meg, ki fogja irányítani őket. Ha ez a lépés kimarad, jó eséllyel nem olyan lesz a végeredmény, amilyennek megálmodta.

 

3. Releváns tapasztalat

Térkövezés és térkövezés között gyakran hatalmas különbségek lehetnek. Emiatt is fontos tisztáznia leendő kivitelezőjével, csinált-e már olyan feladatot, ami nagyon hasonlít az Ön projektjéhez. Miután az elmúlt időszakban megszaporodtak azok a cégek, akik nem rendelkeznek kellő múlttal és szaktudással, ezért érdemes rákérdeznie, mióta foglalkozik a csapat térkövezéssel, burkolatok és falak kivitelezésével.

 

4. Az alap előkészítése

A térkövezés minősége és tartóssága szinte minden esetben az alapon múlik. Ezért is fontos már a megállapodás előtt tisztáznia kivitelező-jelöltjével, milyen módszerekkel kívánja előkészíteni az alapot, ennek során mikor milyen anyagokat használ és miért, illetve hogy van-e szabványos eljárása az alap előkészítésére és aszerint jár el, vagy a kivitelező felméri a helyszín egyedi igényeit?

 

5. Időzítés

Az építőiparban különösen fontos a jó időzítés. A térkövezésre felkészülés során fontos tisztázni, mennyi idővel kell a munkálatok kezdete előtt lefoglalni a kivitelezőt és az várhatóan mennyi ideig fog tartani a munka. Ennek kapcsán érdemes tisztázni a fizetési feltételeket és azt, szükséges-e előleg a munka időzítésének biztosítására.

 

6. Dokumentáció

Az udvarunkon állva a kivitelezővel egyeztetve hajlamosak vagyunk megfeledkezni a papírmunkáról, pedig azok megléte rendkívüli fontossággal bír, különösen ha vita alakul ki a felek között. Az élő szerződés mellett fontos tisztázni olyan kérdéseket, minthogy rendelkezik-e a kivitelező a munkájához szükséges engedéllyel? Rendelkezik-e a kivitelező felelősségbiztosítással, és az alkalmazottakra vonatkozik-e a munkavállalói kártérítés? Szükség lesz-e engedélyekre a munkához, és ha igen, ki a felelős ezek beszerzéséért?

 

7. Összeférhetőség

A szimpátia még a kivitelező-választásnál is fontos, hiszen a szakembergárda felkérése minden esetben bizalmi kérdés is. Ezért sem elhanyagolható szempont, hogy szimpatikus-e az a kivitelező, akivel kapcsolatban állunk, megérti-e, mit szeretnénk, tudnak-e egymással értelmesen beszélni? Ha nagyobb csapatról van szó, akkor pláne érdemes az elején tisztázni, ki lesz az a személy, aki a munka során jelen lesz és aki kapcsolattartóként működik majd.

 

8. Design

A térkövezés sajátossága, hogy előre nehéz elképzelni a végeredményt. Ebben nyújtanak segítséget az olyan tervezési szolgáltatások, mint a kézzel rajzolt, vagy 3D-s látványtervek, amikre minden esetben érdemes rákérdezni. Kérdés lehet még, hogy a tervezésnek van-e külön költsége, a végleges tervek pedig valóban olyanok lesznek-e, amelyeket Ön is szeretne a projektjéhez.

carousel02_55774637_opt2400px_v2.jpg

Tekintse meg termékkínálatunkat

A Beton+ termékkínálatában térburkolatok, falazóelemek, szegélyek és útépítési elemek széles választéka várja.

bottom of page