top of page

Így lesz biztonságosabb az udvar

A kertben lenni jó, ennek a fenntartásához azonban tenni is kell. Összegyűjtöttünk néhány tippet ahhoz, hogyan maradhat biztonságos hely az udvar, évszaktól és napszaktól függetlenül.

Tartsa tisztán!

Ez viszonylag ésszerű módszer, és több okból is remek. Ahogy régen is mondták, tiszta udvar, rendes ház! Ez nem pusztán esztétikai kérdés, bár kétségtelenül ez is fontos szempont. A széthagyott szerszámok, lehullott vagy járdára lógó tüskés ágak, törött gyerekjátékok sok veszélyt rejtenek. A fák gyökerei által felnyomott járdát is kezelésbe kell venni, mert akár 1-2 centiméteres peremeken is át lehet esni, ami különösen aggályos, amikor a kerti grillhez tartunk, kezünkben 5 kilogramm pácolt hússal.

Tartsuk szemmel a hibákat

Ugyanígy figyelni kell a kerti lámpák vezetékezésére és az épületek falazatára, cserepekre és mindenre, ami kilazulhat és elmozdulhat. A legnagyobb biztonság érdekében ezeket nem csupán békés napsütéses délelőttökre gondolva kell vizsgálni, hanem át kell gondolni, mi történik például vihar esetén. A kerti kapu hő hatására deformálódik, ezért lehetőség szerint állítsunk rajta az évszakok változásakor. Az átlagos kerítés pedig ugyan nem tartja vissza a kisebb állatokat, de mégis fontos lehet az elrettentésben. Egy-egy lyuk azonban szinte vonzhatja a macskákat és kisebb kutyákat, ezért minél hamarabb be kell foltozni.



A gyep alatt

A kertben érdemes átnézni a füvet. Ha kifogástalan gyeptéglákat vásároltunk, jó eséllyel nem lesz gond, de átlagos kert esetén számolni kell veszélyes elemekkel. Ilyen lehet néhány gyomnövény szinte megcsontosodott szára, amely a sok vágás hatására csak egy-két centi vastagra nő, de ez épp elég ahhoz, hogy kellemetlen legyen belelépni. Ha pedig a kertépítés során akár megforgattuk a földet, akár hozattunk, legalább a szezon elején érdemes végigjárni a füvet és összeszedni a semmiből előbukkanó, oda nem illő elemeket. A legjobb szándék ellenére is előkerülhetnek kövek, tégladarabok, vagy akár veszélyes hulladék és üvegdarabok is a folyamatosan tömörödő földből.

Vegyszerek helye

Aki egyszer már tárolta a fűnyíróhoz való benzint a télikabátokkal teli zsák mellett a garázsban, tudja, hogy ez dőreség. Az üzemanyagszagú ruháknál veszélyesebb, ha a földön tárolunk vegyszereket, oldószereket, műtrágyát: akár a gyerekek, akár az állatok kárt tehetnek magukban. Ezeket érdemes jól zárható edényben tárolni, gyerekek számára elérhetetlen magasságban. Ugyan fel tudnak állni a székre, de ennyivel több időnk van észrevenni, hogy rosszban sántikálnak.

Használjon térkövet!

A térkő tartós és biztonságos megoldás nagy felületek burkolására. Nem csúszik, nem kopik, és megfelelő alapozással évekig nem igényel nagyobb beavatkozást. Ráadásul esztétikusan és a kerttel harmonizálva oldhatja meg a közlekedést.

bottom of page