top of page

Hogyan építsünk kerti konyhát?

Otthonunkat egészen könnyű bővíteni: jól sikerült teraszokkal és terekkel egyes helyiségeket ki tudunk telepíteni. Ez lehet terasz, vagy éppen kültéri konyha is! Segítünk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a tervezés és a kivitelezés során. A kültéri konyhák az év nagy részében remek lehetőséget nyújtanak. Többek között mindenki együtt lehet, nem kell önnek a konyában állni, míg mindenki más kint szórakozik.

 

Itt nem egyszerűen kerti grillekről van szó, azonban ezeknek is megvan a funkciója. A kültéri konyhák beugró szintjét jelentik, amelyekkel ki tudja próbálni, hova szeretné konyháját. Segíthet kipróbálni, hogy milyen egy-egy estét mellette tölteni, mit szólnak a szomszédok, milyen felület segíthet és mekkora, és még sok egyéb, ami először eszébe sem jut.

 

Érdemes időt hagyni a projektre, hogy a legjobb eredmény szülessen, méghozzá a legjobb költségfelhasználás mellett.



 

1. Tervezés

 

Hely: hova telepíti a konyhát? Fontos lehet tudni, hogy ott milyenek a körülmények, például milyen a jellemző széljárás, van-e áram és víz, föléhajol-e egy sokat szemetelő fa stb.

Határozza meg a helyszínt:

 

Költségvetés: a régi kérdéspár itt is játszik; mennyibe kerül – mennyi van rá? Érdemes a költségvetéssel kezdeni, mert a kinti konyha ebből a szempontból is olyan, mint a benti: bármennyi pénzt el lehet rá költeni.

 

Elrendezés: vegye figyelembe, mekkora konyhát szeretne, milyen funkciókat szeretne látni, illetve mennyire bővíthető az eredmény. Érdemes lehet szakaszosan megvalósítani a projektet.

 

2. Anyagok és eszközök kiválasztása

 

Sütő: csábító a faszenes grill, de fontolja meg, hogy gázzal működő sütőt választ. Ez persze igény- és költségvetésfüggő is.

 

Járófelület: tartós és időtálló anyagok kellenek, a térkő itt is esztétikus és praktikus megoldás.

 

 

3. Ami még fontos lehet

 

Helyszíntől függően tervezze meg, honnan lesz áram, víz és gáz, amennyiben azzal főz majd. Ezek kulcsfontosságúak, mert ezen vezetékeket vagy a levegőben kell a helyszínre juttatni, vagy mélyen a föld alatt. Előbbi rövid távon olcsóbb lehet, de évekkel később nehezebb lesz elrejteni ezeket. A föld alatti megoldás pedig legalább 70-90 centit jelent, ami nagy felfordulással járhat, főleg, ha nem csak földet kell ásni, hanem bontani kell feljárót vagy járdát is.

 

Gondoskodjon megfelelő világításról is, erre a hosszú nyári nappalok végén is szükség lesz, nem is beszélve az őszről és a tavaszról. Jöhet néhány dekorelem, takarólapok a szekrények és berendezések köré, és néhány növény is jót tesz az összképnek.

 

A kerti konyha építésének egyes mozzanatai elvégezhetők egyedül vagy baráti segítséggel, míg más feladatok esetén érdemes szakember segítségét kérni. A kihívások ellenére azonban biztos, hogy sokat hozzátesz majd otthonának használhatóságához (és értékéhez) egy kerti konyha!

bottom of page