top of page

Hogyan készítsek kerti lépőkövet?


Ha elég néhány lépésnyi felület a kertben, akkor megfontolandó a lépőkövek telepítése. Praktikus, alig kell beavatkozni az elővilágba, és nagyon jól mutat egy tekergő út.


Elkészítése pofonegyszerű, nem igényel külön szaktudást, legfeljebb elszántságot és egy kis kézügyességet.


Előkészület


Talán ez a legfontosabb pont. A megfelelő előkészítés, a tükör kiásása, mert ez tartja helyén a térkövet, és ez határozza meg a későbbi útvonalat. Ehhez bármilyen ásót használhat, a kitermelt földet pedig érdemes rögtön elhordani, hogy ne nyomja agyon a füvet. Ha a kertben van egy eldugott hely, nagyobb fák között kiváló depót lehet építeni, mert bármikor ól jöhet néhány lapát jó minőségű föld.





Hogyan készítsük elő az ösvényt?

Jelöljük ki az ösvényt, és üssünk le cölöpöket, hogy tudjunk mihez igazodni. Lehet kanyargós az útvonal, lehet egyenes, de mindenképp törekedjünk a praktikusságra, mert megfelelő kivitelezés mellett sokáig nézhetjük munkánk eredményét. Egyforma távolságra helyezzük el a lapokat, és ennek a távolságnak a meghatározásakor is gondolkodjunk előre: ki fog itt közlekedni? Kisgyerekek és idősek számára kisebb távolság lehet a kényelmes, felnőtteknek kicsit nagyobb. Nyugodtan tegyük le a meglévő lapokat, és próbáljuk ki a távolágot és az útvonalat is.


A tükrök kiásásakor ügyeljen arra, hogy egy-két centivel a kövek vastagsága alá tervezzen, mert a lap mellett szükség lesz más rétegekre. A ráhagyással biztosan nem lóg majd ki a kő, ami biztonságosabbá teszi, valamint füvet nyírni is könnyebb. Döngölje meg a földet, majd ellenőrizze az egyenletességet és a szintet.



A lépőkövek lerakása


Jöhetnek a lapok! Érdemes további előkészületeket végezni a tartós eredmény érdekében. A lapok alá némi kisméretű kavicsot érdemes szórni, majd egyenletesen leütögetni gumikalapáccsal. Vízimértékkel ellenőrizze a szintet, és ha kell, inkább most tegye újra a követ, mert később sokkal kevésbé szívesen foglalkozik majd ezzel. A kövek körül kimaradt részeket töltse vissza némi porhanyós földdel, szórja be fűvel, és a gyors növekedés érdekében tartsa mindig nedvesen. Többek között ezért érdemes tavasszal vagy ősszel elvégezni a munkát, mert ilyenkor könnyebben regenerálódik a kert a munkákat követően.



Ha mindent elvégzett, kertje bizonyára még praktikusabb és vonzóbb lett, ráadásul ehhez még külön embert sem kellett felbérelni! Gratulálunk!


bottom of page