top of page

Kerti trendek 2023-ban

Utánajártunk, milyen trendek várhatók a kertben az idei évben. Színek, anyagok, funkció! Érdemes abból kiindulni, hogy az elmúlt években több időt töltöttünk otthonunkban.


Fenntarthatóság


Ezt szinte ki is hagyhattuk volna: manapság a környezettudatos gondolkodás megkerülhetetlen, minden kisebb és nagyobb beruházás során gondolunk kell a hosszú távú hatásokra. Ráadásul nem mindegy, milyen anyagokkal találkozunk nap mint nap, és azok hogyan kerülnek otthonunkba. A tartósabb termékek kelendőbbek, egyre jellemzőbb, hogy egy kis spórolás érdekében nem választanak az ügyfelek gyengébb anyagokat, legyen szó kerti gépekről, térkövekről vagy árnyékolóról.


Szín és textúra

Egyre több szín és anyag keveredik, aminek a célja a részletesség és a vidámság. Egyre több lesz a színes terv, ami talán összefügg az elmúlt évek nehézségeivel: könnyed hangulatot szeretnénk otthonunkban, mert az unalmas dolgokhoz túl rövid az élet. Az izgalmas tervezés azonban nem hoz feltétlenül bonyolultságot és giccset, néha csupán kis részeltekben, egy-egy lecserélt térkőben vagy üvegtéglában nyilvánul meg.




Több tér és funkció

Kertészkedjünk! Nem fog mindenki sertést és baromfit tartani otthon, de egyre több magaságyás, komposztáló kas és mini-üvegház készül. Bonyolult időket élünk, ahol néha drágán lehet csak élelmiszert kapni, az is közepes minőségű. Ráadásul a kertészkedés nyugtató hatású. Még több virágot ültetünk, sűrű sorokban várakoznak majd a fűszernövények és zöldségek. Idén több pad és pergola készül majd, hogy jobban élvezhessük a kertet és az otthon békéjét. Ezen kívül van még néhány ötletünk, mivel dobhatja fel otthonát (>>mi legyen a következő fejlesztés a kertben?).


A kint az új bent

Már meglévő trend, hogy a házhoz utólag teszünk hozzá tetőt, árnyékolót, pergolát. Tesszük ezt azért, hogy melegben is kiülhessünk egy kávéra, esőben is legyen egy hely a szabadban. Ezzel a benti terek is tisztább funkciót kapnak, mert nem kell például sáros cipővel belépni, ezért hamarabb teszünk le szőnyeget mint járólapot. A teraszra lehet fix grillt vagy főzőlapot telepíteni, vagy akár egy elegáns heverőt, amin fekve az élet nagy dolgaira keressük a megoldást – egészen addig, amíg el nem alszunk.


bottom of page