top of page

Mi legyen a következő fejlesztés a kertben?

A kert a béke szigete: egy hely, ahova vissza lehet húzódni a családdal, barátokkal, vagy éppen a egyedül. Nyugalom, amely máshol ritkán található meg. Legtöbbünknek hosszú listája van, hogy mit csináltatna meg, ha semmi mással nem kéne foglalkozni. Ezek a még jobb kihasználhatóság mellett otthonunk értékét is növelik. Most ez utóbbi szempontból vizsgáljuk a legjellemzőbb kerti beruházásokat.

Térkő

Talán nem a legszerényebb rögtön a térkővel kezdenünk, de nem csupán önzésből szerepel elsőként a listán. A megfelelő felületek kialakítása minden további beruházáshoz kapcsolódik, közvetve vagy közvetlenül. Hogyan közlekedünk, mire tesszük a bútorokat és egyéb elemeket? Merre megyünk és milyen mintákon lépdelünk? Tudnunk kell mértéket tartani, de a legtöbb kertben szükség van a közlekedéshez valamilyen fix, épített útvonalra.

Tűzrakóhely

Kellemes ropogás, a lángoló fa illata, a meghitt meleg, amit ad. Egy jól kitalált tűzrakó szinte egész évben használható, és ha éppen nem is használjuk, sokat dobhat a látványon. Érdemes átgondolni a helyét, akár ideiglenes megoldásokat használni, például olcsó kerekes grillsütővel kipróbálni a kert több pontján, majd miután megvan a megfelelő helyszín, fix tűzrakót telepíteni. Ehhez érdemes figyelembe venni a környezetet, a fákat (és a következő években várható növekedésüket), a szomszédokat, valamit a funkciót is. Ha telepített grillezőt szeretnénk, érdemes legalább félig fedett részre telepíteni, ehhez pedig megfelelő füstelvezetésről is gondoskodni kell.

Terasz

A jól kialakított terasz úgy tud működni, mint egy épületen belüli szoba: ha szeretnénk, nappali lesz belőle néhány kényelmes székkel és egy asztallal. Ha elfér a nagyobb asztal, étkező is lehet, ha pedig biztosítani tudjuk a szükséges infrastruktúrát, akár konyhaként is működhet. Ha komolyabb költségvetésre van lehetőségünk, akár az év 365 napján is használható: télen üvegezve és körbezárva, azon túl pedig nyitva.
Kerítés

Aki kapott már álmai kerítésére ajánlatot, tudja, mekkora beruházás ez. Előnyei azonban egyértelműek: kint tartja a kíváncsiskodókat, bent tartja az állatokat, összességében sokkal meghittebb a kert. Sok változata létezik: ha van időnk, akkor készíthetünk igényes ideiglenes elemekből takarást, ami elé sövényt ültetünk. Megfelelő kezeléssel az ideiglenes elemek kitartanak addig, amíg elég nagyra nő a sövény. Népszerűek a ciprusok és a babérmeggy: nagyon szépek, azonban költségesek, kiváltképp, ha nem kis méretben keressük ezeket. Alternatívák lehetnek az olyan bokrok, mint a mogyoró, orgona, vagy megfelelően kezelve a szilfa, ami nagyon gyorsan nő, és közel ültetve sövénynek is növeszthető.

Fák és zöldségek

Az előző ponthoz is kapcsolódik a növények kiválasztása. A jól választott fák a megfelelő helyen árnyékot adnak, takarnak a szomszédok elől. Ültessünk egy-két gyümölcsfát is, hiszen az otthoni, saját kertünkben szedett cseresznye vagy barack mindennél finomabb. És ha már termelés: egy kis veteményes bármelyik kertben elfér. Kisebb területen azonnali fogyasztásra tudunk termelni, nagyobb helyen pedig már tartósítani is tudunk.

Pergola

Árnyék és menedék, bútorokkal szórt csodálatos pihenőövezet. Lehet nyitott és lehet zárt, lehet növénnyel fedett vagy ponyvával takart. Barátságos kis sziget, amely nem hivalkodó eleganciát kölcsönöz kertjének. Megfelelő anyagválasztással, elsősorban fából készítve könnyedén beilleszthető a kert képébe.

Számtalan ötletből választhatunk, ha szeretnénk otthonunkat és kertünket fejleszteni. A költségek, a funkció és a megtérülés alapján is lehet választani. Annyi biztos, hogy a fentiek mindegyike hozzátesz otthonunk használati és anyagi értékéhez.

Bình luận


bottom of page