top of page

Mire figyeljek a térkő lerakásakor?

A térkő nagyon jól felhasználható anyag, ez nem vitás. De vajon mi kell ahhoz, hogy a katalógusok gyönyörű kertjeit valóra váljanak? Az egyértelműnek tűnő válasz a pénz, de ennél kissé bonyolultabb a helyzet: kisebb költségvetéssel is lehet nagyon szép a térkövezés, ahogy sok pénzből is lehet hibázni.

Tervezés és utánajárás

Legtöbbünknek ez a rész majdnem olyan élvezetes, mint az eredményben való gyönyörködés. Cikkek, blogposztok tömkelege, felhasználói vélemények, jó és kevésbé jó Youtube-videók szakikkal, akik elmondják a tutit. A kezdeti káosz után alakul a kép, majd jönnek az újabb ötletek, de hamarosan összeáll a kép: bejáróhoz vastagabb térkő kell, megvan, milyen szegélykőre lesz szükség, talán még egy laza költségvetést is fel tudunk állítani. Ez mindenképp fontos, akár ön rakja le a térkövet, akár szakemberre bízza.


Tudjon mindent a terepről

Mielőtt bármilyen munkát elkezdene, ismernie kell a helyszínt, ahova burkolatot szeretne telepíteni. Ez a tudás segít meghatározni, hogy milyen típusú anyag lesz alkalmas erre a területre, és hogyan kell telepíteni. Ez magában foglalja az olyan dolgokat, mint a talaj típusa, a vízelvezetés és a napsütés. Később sok gond lehet abból, ha nem a megfelelő anyagot használja a megfelelő helyre. Vegye figyelembe, hogy nagyobb felületeken összegyűlhet az esővíz, amelyet el kell vezetni, hogy megfelelően funkcionáljon a burkolat.



A megfelelő vállalkozó kiválasztása

Ezt nem lehet eléggé kihangsúlyozni. Tapasztalat kell és igényesség, valamint jól jön az ismerős ajánlása. Utóbbi nagyon fontos, főleg a szakemberhiányos évek után. Nem mindenki ad előre pontos ajánlatot, ami lehet a jele a magabiztosságnak vagy annak, hogy sok munkája van a mesternek. Azonban az is előfordulhat, hogy egyszerűen nem tudja megmondani: éppen ezért érdemes körültekintőnek lenni, és ragaszkodni az előre rögzítéshez. Amennyiben szeretjük a kockázatot, kell egy kis izgalom, elfogadhatjuk a környék legmenőbb mesterének árazatlan ajánlatát. Az ár egyébként sem az egyetlen tényező, hiszen egy olcsóbb, de rosszabb brigád több selejttel dolgozik, kevésbé alapos és nem figyel az aprónak tűnő, valójában nagyon bosszantó részletekre.

Az alapok

Ahogy már írtuk: „a beton burkolókövek ágyazataként rendszerint homokot, zúzott homokot vagy zúzalékot alkalmaznak, legfeljebb 5 mm szemcsenagysággal. Fontos, hogy az ágyazati anyag nem tartalmazhat kivirágzásra hajlamos, vagyis vízben oldódó ásványi sókat”. Ezt a lépést nem lehet megspórolni, hiszen a rosszul alapozott térkő megsüllyed, a kelleténél több vizet nyel el, és hamarosan újra kell rakni.

Hagyjon elég időt a térkövezésre

Ez mindenképp fontos a kőművesek munkája miatt, hiszen a gyorsabb munkáért többet kell fizetni, és több a hibalehetőség. Másrészt az alapok megerősítéséhez bolygatott talaj esetén több előkészítés szükséges, ami több költséget jelent. Az időjárás is befolyásolhatja a projektet, ezért mindenképp gondoskodjon b-tervről a munkák idejére: másik ajtón közlekedés, szomszéd előtt parkolás, és minden nagyobb súlyú holmit hozzon ki a garázsból, amire szüksége lehet a munkálatok ideje alatt.

Összességében, a térkő burkolatok lerakása során fontos betartani a gyártói ajánlásokat és az előírásoknak megfelelően előkészíteni a terepet. Mi, a Beton +-nál állunk rendelkezésre vásárlás előtt és után is, bizalommal fordulhat hozzánk!

bottom of page