top of page

Mire jó a térkő?

Updated: Aug 2, 2023

A térkő több területen is használható, ráadásul tartós, kevés karbantartást igényel, és a jól eltalált burkolat mindig minket fog szolgálni. Nem utolsósorban otthonunk értékét is növeli. A ház körül és előtt több helyen is szolgálatba állítható, és ezzel egyszerre esztétikai és használati kérdés is, hova rakjunk le térkövet.



Kocsibeálló térkőből

Igazi klasszikus, mivel tartósabb, mint a laza szerkezetű megoldások, és esztétikusabbak, mint egy egyszerű betonbejáró. A legtöbb esetben érdemes megfontolni a korábban elkészült bejárók cseréjét is, különösen akkor, ha az már nem tölti be a funkcióját. Egy repedezett betonbejáró részben javítható, de a repedések miatt a téli, fagyos idő tovább romlik majd a helyzet. Ez fokozottan igaz a kevésbé időtálló megoldásokra, a murvával vagy kohósalakkal kihordott területekre. Ez persze anyagi kérdés is, de a térkő ebben szinte verhetetlen: hosszú évekig szolgálja majd a tulajdonost, így a kezdeti nagyobb beruházás után gyakorlatilag költségmentes.


Terasz


A terasz a ház belső részének meghosszabbítása lehet. Funkcióját mi határozzuk meg, lehet olyan, mint a nappali, lehet étkező, lehet konyha. Ez függ a mérettől és az elhelyezkedéstől, de mindhárom esetben fontos, hogy milyen felületen közlekedünk. A térkő itt is jól mutat, miközben praktikus is könnyű tisztíthatósága és tartóssága miatt.


Járda és ösvény


Megfelelő alapokkal járdaként gyakorlatilag egy életen át kitart a térkő. Jól tisztítható, dekoratív, a széles választék miatt pedig könnyen meg lehet találni azt a szín és méret kombinációt, ami passzol kertünkhöz. A Beton-Plusz kínálatában többféle színben érhetők el a szegélyek, így még jobban igazítható az egyéni igényekhez a látvány. Nem kell túlzásba esni, nem szükséges az egész kertet térkővel borítani, ahol azonban ez szükséges és praktikus, érdemes tartós és igényes megoldást alkalmazni.


Tűzrakó és grillező


Már említettük, hogy néhány helyiség duplázható, tükrözhető a ház falain kívül is. Akár hétvégi családi összejövetel, akár egy gyors grill egy hosszú hétköznap végén, egy jól kialakított hely segíthet, hogy még jobban érezzük magunkat. A megfelelő helyek kijelölésével vezethetjük a szemet, meghatározhatjuk, hogy meddig tartson a kinti konyha, és hol kezdődjön a kert. Így lesz elég hely székeknek, asztaloknak, és a kert további részét is megóvjuk.




Medence környezete


Akár kis csobogó, akár feszített víztükrű edzőmedence, a falánál nem ér véget a feladat. A környezetet is alkalmassá kell tenni, ahogy alatta is rendezni kell a terepet. Több megoldás közül választhatunk, de mégis a legigényesebb talán a térkő. Amellett, hogy úgy fog kinézni, mint egy oldal a Lakáskultúrából, az is fontos, hogy biztonságos, csúszásmentes felületet alakíthatunk ki. Ehhez érdemes átgondolni a medence helyét, valamint néhány extra részt, például a nyugágyak és egy asztal számára.

bottom of page