top of page

Szükség van a térkő mellé szegélykőre is?


A válasz röviden az, hogy a legtöbbször kell szegélykő is. Kötött talaj, kisebb terhelés esetén esetleg elhagyható, de a mi javaslatunk az, hogy mindenképp használjon szegélykövet. A térkőszegélyek fontos szerepet játszanak a térkő telepítési folyamatában, és többféle funkciót látnak el. Több érvünk is van mellette!


Szerkezeti stabilitás

A térkőszegélyek segítik a térkövek stabilitását és tartós elrendezését. A szegélyek szorosan illeszkednek a térkövek köré, megakadályozva azok szétesését vagy elmozdulását. Érdemes előre tervezni, ezzel sok felesleges bosszúságtól kímélheti meg magát.


Határok meghatározása

A térkőszegélyek határokat hoznak létre a térkőburkolat területén. Ezzel megkönnyítik a különböző funkciók elkülönítését, például a járdát a kerttől vagy az autóbeállót a járdától.



Vízelvezetés

A térkőszegélyek segítik a víz hatékony elvezetését a térkőburkolaton keresztül. Megakadályozzák a víz beszivárgását a térkövek alá, így hozzájárulnak a burkolat hosszabb élettartamához és stabilitásához. Ez különösen télen lehet fontos, amikor a csapadék befolyik a résekbe, majd éjjel (újra) megvagy, és az ezzel járó térfogatnövekedés folyamatosan terheli a térkövet. A mozgást tudja korlátozni a szegélykő.






Esztétikai funkció

A szegélyek esztétikailag is vonzó keretet nyújtanak a térkőburkolatnak. Különféle formák és anyagok állnak rendelkezésre, így lehetőség van a tervezői kreativitás kifejezésére és a környezet szépítésére. A megfelelően telepített és karbantartott térkőszegélyek segíthetnek megelőzni a baleseteket, mivel szépen körülhatárolják a területet, és megakadályozzák a térkövek szétszóródását vagy elmozdulását.


Járda- és útszintkülönbségek kiegyenlítése

A térkőszegélyek segíthetnek a járda és út szintje közötti különbségek kiegyenlítésében, így kialakítható egy sima, egyenletes felület.


Karbantartás

A térkőszegélyek könnyen hozzáférhetőek, és segíthetnek a térkövek könnyű karbantartásában és cseréjében, ha szükséges. Ezen felül nem jelentenek jelentős többletköltséget, sem anyagban, sem munkadíjban.


Ezen szerepek és funkciók miatt a térkőszegélyek fontos részét képezik a térkőburkolatoknak, és hozzájárulnak azok esztétikai értékéhez és tartósságához, ezért azt javasoljuk, térkövezés során a szegély tervezésére is fordítson figyelmet!


bottom of page