top of page

Így tartsa karban a térkövet!

A térkő nem csupán szép, hanem tartós megoldás is. A tartóssághoz némi odafigyelésre is szükség van, azonban ez igazán semmiség ahhoz képest, hogy mennyit tesz hozzá egy ápolt felület a hétköznapokhoz.

Tisztítás

Az egyik legfontosabb feladat nyilvánvalóan a tisztítás. Ezzel korábban már foglalkoztunk, ezért nem részletezzük jobban, csak a lényeget emeljük ki: a gyomirtást megoldhatjuk vegyszerekkel, ez azonban megterheli a környezetet, emiatt manapság egyre kevésbé használják. Egyrészt költséges, másrészt hosszú távon károsíthatja a dísznövényeket és feleslegesen terheli a talajt. Arról nem is beszélve, hogy a gyomirtó az egyik gyom eltűntetésével helyet csinál a másiknak, amely így szabadon nőhet.



Repedések javítása

A legjobb minőségű térkő is megrepedhet idővel. Elérhetők már profi javítóanyagok, amelyekkel a teljesen megtisztított sérülést ki lehet tölteni. Ez nemcsak eltünteti a repedést, de a veszélyt is elhárítja, vagyis a térkő nem reped tovább. Ugyanígy fontos a szegélykövek kezelése, ezek is a szerkezetet erősítik. Akár a szegélykő, akár a térkő nagyobb sérülése esetén azonban megfontolandó a teljes elem cseréje, amely ugyan nagyobb munka, de a felület meghálálja a figyelmet.

Vízelvezetés ellenőrzése

A víz az évek során csendben, lassan teszi a dolgát, ezért nehéz észrevenni a hatását. Amikor viszont láthatóvá válik a nyoma, talán már késő. Éppen ezért a tervezés során is ügyelni kell a megfelelő vízelvezetésről, ha szükséges, folyóka beépítésével. Ha valamiért nem tud elfolyni a víz, túl sok nedvességet fog fel a talaj, amely térfogat-növekedéssel járhat, ami végső soron károsítja a térkövet. A víz összegyűlésén túl azonban nem kell tartani a hatásaitól, hiszen a térkő nem véletlenül tartós: esőt, szelet, havat és minden más viszontagságot kibír, megfelelő tervezés és kivitelezés mellett.

Megelőzés

Ahogy említettük, a térkő nem cukorból van, de mindent így sem bír ki. Egyrészt a kivitelezés során próbáljunk előre gondolkodni, felkészülni a lehetséges felhasználásra. Ha nehézgépek járnak ki-be a kapun, erősebb alap és más alakú térkő szükséges, vagy érdemes megvárni a nagyobb munkák végét. Másrészt később is próbáljuk kerülni, hogy a kivitelezéskor számítottnál nagyobb tehernek tegyük ki a felületet. Ha szükséges, a 6 centiméteres, jó alapokkal rendelkező térkő kibírja a teherautókat, de kerüljük a forgolódást, és lehetőleg a ne szélén közlekedjen a gép.

Összességében elmondható, hogy a térkő nagyon tartós megoldás, és egy odafigyeléssel sokáig töltheti be funkcióját. A fenti néhány tanács és a józan ész biztosan segít, hogy évtizedekig élvezhesse a térkő előnyeit.

bottom of page