top of page
1000_F_169740260_Pb1Zcaw96GmKjvUPg4Am4V2QgKUcpEM5.jpeg

Inspiráció

2022. október 21. 

Meg tudom csinálni egyedül a térkövezést?

A rövid válasz az, hogy persze, egyedül is el tudja készíteni a térkövezést. A hosszú válasz az, hogy a legtöbb esetben mégis érdemes szakemberre bízni azt.

terkoegyedul1.jpg

Hogyan keressek jó szakembert?

A legtöbb esetben szóbeli ajánlással lehet megfelelő mestert találni, de törekedjünk arra, hogy több ajánlatot is kérjünk. Sokáig dúskáltak a munkában a mesterek, ezért gyakran nem bíbelődtek ajánlattal, a jobbak, munkájukra igényesek azonban eddig is előre meghatározták, mennyibe kerül a feladat elvégzése. Mindenkivel előre tisztázni kell, hogy nettó vagy bruttó árra gondol. Ha van némi rutinja, bizonyos feladatokat ön is elvégezhet, még ha a szakértelmet igénylő munkákat mesterre is bízza. Ez többnyire az előkészítést jelenti. 

 

Költségtételek

Sok mester maga szállíttat, ilyenkor ő intézi az általunk kiválasztott anyagot, térkövet és minden mást is. Ez esetben elképzelhető, hogy a teljes körű ügyintézés megjelenik majd a végső árban. Ezzel szemben, ha mi intézünk mindent, nagyobb időráfordítással kell számolni és egy időre ki kell művelnünk magunkat a zsargonból. Ha ez nem okoz gondot, illetve meg tudunk egyezni az anyagok alapján a selejtről és a fel nem használt anyagok visszaszállításáról, mi magunk is intézhetjük a rendelést és szállítást. 

 

A térkő

A legolcsóbb térkövek jelenleg 3000 forint felett kezdődnek és akár 12 000 forintba is kerülhetnek, mintától és mérettől függően. A legolcsóbbakat azonban nem ajánljuk, mert nem tartósak, és több selejtre lehet náluk számítani. Jelentős tétel még a beton, illetve szükség van további anyagokra is. 

 

A térkövezéshez szükséges előkészítésről >>itt olvashat bővebben.

 

Munkadíj

A munkadíjat számtalan tényező befolyásolhatja. Nagy az eltérés az egyes országrészek között, sok múlik a mester leterheltségén és felkapottságán, a segédmunkások számán, vagyis hogy mennyi idő alatt készül el, de maga a térkő is számít. A nehezebben rakható, igazítandó köveket magasabb négyzetméteráron teszik le, ahogy a több vágás is növeli a munkadíjat, hiszen többet kell vele dolgozni. Elképzelhető, hogy a helyszíni felmérés is költséges, de ugyanígy számít, ha bontani vagy tereprendezni kell. Ökölszabályként használható, hogy a munkadíj és a térkő ára nagyjából hasonló egy négyzetméterre vetítve, de a fentiek alapján ez sok mindentől függ.

Mindezért cserébe azonban alapos munkát és eredményt várhatunk el, olyat, ami évekig gyakorlatilag gondozásmentesen díszíti kertünket, és szolgál minket, akár a téli latyakban próbálunk bepakolni, akár a gyerekek bringáznak, akár csak szemünket legeltetjük a dús zöld és a praktikus térkő keverékén. 

 

+1 tipp: ha tudunk, mindenképp legyünk jelen a térkövezéskor! Előfordulhatnak olyan kérdések, amelyeket a mester máshogy old meg, mint ahogyan azt mi jónak gondoljuk.

Ha érdekli, hogy kivel és hogyan érdemes lerakatni a térkövet, olvasson tovább itt!

Ha az egész évben használható kert titkára kíváncsi, olvassa el cikkünket!

 

Ötletekért és akciókért pedig kövessen minket Facebookon

carousel02_55774637_opt2400px_v2.jpg

Tekintse meg termékkínálatunkat

A Beton+ termékkínálatában térburkolatok, falazóelemek, szegélyek és útépítési elemek széles választéka várja.

bottom of page