top of page
1000_F_169740260_Pb1Zcaw96GmKjvUPg4Am4V2QgKUcpEM5.jpeg

Inspiráció

2022. december 10. 

Hogyan kell előkészülni a térkövezéshez?

Akár Ön készíti a térkövezést, akár szakemberre bízza, hasznos lehet a tudás, ezért most röviden összefoglaljuk, mi történik a térkő alatt.

terkovezes.png

A rétegrend meghatározása nagyban függ a későbbi terheléstől, valamint a funkciótól. A terasz például kisebb terhelésnek van kitéve, mint egy kisbuszparkoló. Némiképp eltérhet a rétegek vastagsága, azonban a tartósság miatt nem érdemes az egyszerűbb felületeken sem spórolni.

 

Az alapok

 

Az alap minden esetben a letömörített föld, ami lehetőség szerint régóta háborítatlanul áll. Kertrendezés után, átmozgatott területen, frissen betemetett csapadékelvezető esetén érdemes néhány hónapot várni, ami alatt, ha szükséges, néhányszor el kell áztatni a területet, esetleg lapvibrátorral tömöríteni. Meg kell tisztítani a szerves anyagoktól, gyomoktól, virágoktól, levelektől, mert ezek térfogata változhat, hatással lehet a földre, és ez hosszú távon árthat az eredménynek. Fontos, hogy 2-3 százalékos lejtés szükséges a megfelelő vízelvezetés miatt.

 

A tömörített talaj felett található 15-20 centiméter fagyvédő réteg, ami 0-56 milliméteres zúzott kőből áll. Erre jön a teherhordó réteg, ami 0-22 mm átmérőjű kőzúzalékból készül. A teherhordó réteg felett az ágyazat fekszik, ami 3-5 cm laza vastagságú. Ennek hármas szerepe van: kiegyenlíti a térkövek gyártási pontatlanságát, biztosítja a kövek helyben tartását és átadja a terhelést az alatta lévő rétegekre.

 

Mire kerül a térkő?

 

A beton burkolókövek ágyazataként rendszerint homokot, zúzott homokot vagy zúzalékot alkalmaznak, legfeljebb 5 mm szemcsenagysággal. Fontos, hogy az ágyazati anyag nem tartalmazhat kivirágzásra hajlamos, vagyis vízben oldódó ásványi sókat. 

 

Ágyazatválasztás során ügyelni kell lenni a vízáteresztő képességére, mert ha olyan ágyazat kerül beépítésre, ami képes megtartani a nedvességet, az a burkolat felfagyását és kivirágzását fogja eredményezni. 

318011564_853922955860492_5890334996463997266_n.png

Minderre érkezik maga térkő, amely megfelelő alapok esetén sokáig szolgálja majd önt és családját. Érdemes tudni, hogy elsősorban nem a burkolat vastagsága határozza meg a terhelhetőséget, hanem a talaj szerkezete és fent részletezett rétegrend.

 

Ha érdekli, hogy kivel és hogyan érdemes lerakatni a térkövet, olvasson tovább itt!

Ha az egész évben használható kert titkára kíváncsi, olvassa el cikkünket!

 

Ötletekért és akciókért pedig kövessen minket Facebookon!

carousel02_55774637_opt2400px_v2.jpg

Tekintse meg termékkínálatunkat

A Beton+ termékkínálatában térburkolatok, falazóelemek, szegélyek és útépítési elemek széles választéka várja.

bottom of page